Opdracht in de regio
Noordwest Veluwe
Meer weten over Gezondheid van de toekomst ›
Transformeren naar het GGZ van de toekomst

GEM Ecosysteem Mentale Gezondheid

Wat is GEM?

GEM staat voor Ecosysteem Mentale Gezondheid. Het is een nieuwe brede benadering van gezondheid die de mens centraal stelt en niet de psychische aandoening. GEM is gericht op het leven en op zelfregie van de hulpvrager. Vier regio’s in Nederland zijn gestart met deze innovatieve en experimentele aanpak, de regio Noordwest Veluwe is er één van via het netwerk GezondVeluwe.

 

Sinds 2022 werkt Raedelijn vanuit dit gedachtegoed aan de maatschappelijke opgave mentale gezondheid. Dit is een enorme omslag: het gedachtegoed laat het ziektegericht denken achter en werkt vanuit een mensgerichte benadering naar een betekenisvol leven.

 

GEM richt zich op de leefwereld van de persoon, de aanwezige bronnen in het ecosysteem, de mogelijkheden die er zijn in het eigen netwerk en de eigen kracht. Hierdoor kan de aanpak veranderen van ziekte- en stoornisgericht naar juist herstel- en geluksgericht werken. De centrale vraag hierbij is steeds: ‘Wat heb jij nodig om met de mentale uitdagingen in je leven om te kunnen gaan en hier regie over te voeren?’. En: ‘Wat is hierin een volgende eerste stap?”.

Samenhang GEM Veluwe 2024 04 12 13 26

De rol van Raedelijn in GEM?

Raedelijn heeft de rol van transitiemanager in de veranderaanpak. De veranderaanpak bestaat uit zeven veranderateliers die we met ondersteuning van het landelijke GEM-team op maat maken voor de regio. Door het veranderproces voor al deze onderdelen op gang te brengen, creëren we een totaalbeweging binnen de GGZ.

 

In de regio Noordwest Veluwe zijn we in 2022 met de eerste ateliers gestart. Binnen deze ateliers doen we experimenten die we ontwikkelen naar een werkbaar model, zodat we die ook op andere plekken in de regio kunnen inzetten. Ook hebben we met de kernpartijen binnen GEM een transformatieplan opgesteld voor de komende vijf jaar. Samen met de regio en het landelijke GEM-team experimenteren we met en leren we van elkaar en verbreden we de ontwikkelde werkwijze.

 

Verkennend gesprek

Eén van de onderdelen in de GEM benadering is het ‘Verkennend Gesprek’. Dit is een belangrijk onderdeel omdat het de start van de route in het ecosysteem is. Het Verkennend Gesprek focust zich op de kracht en veerkracht van de hulpvrager en zijn of haar netwerk. In het gesprek ontstaat een breed perspectief op de situatie en mogelijke veranderrichtingen.

 

In 2023 heeft Raedelijn voor GEM in GezondVeluwe geëxperimenteerd met varianten van dit Verkennende Gesprek. Deze experimenten kregen vorm op plekken waar mensen met een vraag over hun mentale gezondheid zich melden. Zoals bij het wmo-loket en bij welzijnsorganisaties. Een ander voorbeeld van zo’n plek is de huisartsenpraktijk, waar een praktijkondersteuner GGZ en een medewerker van het sociaal team het gesprek voeren met de hulpvrager en iemand uit zijn of haar netwerk. 

 

Brede leergroepen

Naast het Verkennend Gesprek vormen de Brede leergroepen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. In het najaar van 2023 is de ontwikkeling van dit onderdeel gestart. In de Brede leergroepen leren mensen van en met elkaar door de inzet van hun eigen ervaringen. Daarnaast zorgt het aanbod in groepsvorm voor een groter leerrendement dan in individuele behandeling of begeleiding. Ook kan de vraag van een grotere groep inwoners beantwoord worden met dezelfde middelen. Raedelijn heeft in 2023 samen met een groep professionals en ervaringsdeskundigen uit het VeranderAtelier de opzet voor een experiment uitgewerkt. Dit plan wordt nu verder geconcretiseerd.

“GEM is een transformatie van de GGZ in Nederland en is ontwikkeld vanuit de ‘Nieuwe GGZ’ van Jim van Os, Philippe Delespaul, Michael Milo en Gijs Ockeloen. GEM kenmerkt zich door de brede visie op gezondheid en herstel bij psychisch lijden én door te zoeken naar een verbreding van mogelijke interventies, zoals het inzetten van ervaringsdeskundigheid in zelfregie- en herstel centra, e-communities, sociale ondernemingen en werkplekken, en brede leergroepen.”

Deze adviseurs werken aan de opdracht en vertellen je er graag meer over


Neem gerust contact met hen op!