Lef en verbinding: het afscheid van Joos Vaessens als toezichthouder bij Raedelijn
Na ruim zes jaar in de Raad van Toezicht neemt Joos Vaessens aan het einde van het jaar afscheid van Raedelijn. Zijn tijd bij de organisatie werd gekenmerkt door inhoudelijke betrokkenheid, bestuurlijke scherpte en een duidelijke visie op de unieke rol van de ROS’en binnen het complexe zorglandschap. In dit interview deelt hij zijn inzichten, lessen en toekomstperspectieven.
- Naam
- Joos Vaessens
- Functie
- Bestuurder en toezichthouder
Bijdragen aan een veerkrachtige organisatie
Toen Joos aantrad in de Raad van Toezicht, bracht hij al een rijke ervaring met zich mee. Vanuit eerdere functies kende hij de dynamiek van de organisatie door en door. “De combinatie van organisatieperspectief, mijn geschiedenis bij de ROS’en en mijn betrokkenheid bij thema’s zoals de samenwerking tussen eerste lijn en sociaal domein, maakte dat ik deze toezichthoudende rol graag wilde vervullen,” vertelt hij. “Ik wilde mijn kennis graag inzetten om bij te dragen aan een stevig fundament voor de organisatie, juist in een periode waarin zowel de organisatie als de zorgwereld constant in beweging waren.”
Tijdens zijn periode als toezichthouder heeft de Raad van Toezicht strategische gesprekken gevoerd met de bestuurder van Raedelijn, Philippe Sprenger, over kernvraagstukken voor de organisatie. Bijvoorbeeld over de identiteit en de impact van de organisatie en de positionering van Raedelijn als IZA-partner voor de regio. “Onze rol als toezichthouder is indirect, maar wel belangrijk,” legt Joos uit. “We voeden Philippe met andere perspectieven en prikkelen tot reflectie: zijn we scherp genoeg en maken we de juiste keuzes voor de lange termijn? Juist door constructief en kritisch samen te werken, kun je ervoor zorgen dat de organisatie inspeelt op nieuwe ontwikkelingen zonder haar kernwaarden te verliezen.”
Terugkijkend is Joos vooral trots op de ontwikkelingen binnen de organisatie, met name op de groeiende samenwerking tussen de Raad van Toezicht, de bestuurder en het team. “We hebben steeds beter laten zien dat het niet uitsluitend gaat om ons als RvT, het gaat niet alleen om de bestuurder en ook niet enkel om het team. Het gaat om wat we als organisatie samen met elkaar presteren,” zegt hij.
Blik op de toekomst: lef en verbinding
Met zijn vertrek blikt Joos tevreden terug, maar hij wijst ook op de uitdagingen die de komende jaren op de zorgsector afkomen. “Grote transities in de zorg hebben veel tijd nodig hebben en duren lang. Jaren geleden spraken we ook al met de gemeente over meer samenwerking en zaten we ook al met de zorgverzekeraar om tafel voor financiering. Maar de ontwikkelingen volgen zich wel snel op. Met een steeds grotere nadruk op samenwerking en duurzaamheid. Dat vraagt van organisaties zoals Raedelijn dat ze blijven investeren in innovatie, flexibiliteit en échte samenwerking met inwoners en cliënten,” zegt hij.
Voor de toekomst van Raedelijn heeft Joos een duidelijke wens: “Ik gun jullie het professionele lef om in jullie werk in de netwerken in de regio te doen wat er écht nodig is om partijen te verbinden. Laat je niet alleen leiden door beleidsdocumenten of programma’s zoals IZA, maar durf positie te kiezen en blijf scherp op wat er echt nodig is in de regio. Juist de maatschappelijke waarde van jullie werk moet centraal staan.”
“Voor de Raad van Toezicht heb ik ook een wens. We zijn best een heel serieuze club en nemen onze taak als toezichthouder ook uiterst serieus. Ik gun hen af en toe wat meer ontspanning en een lach toe. En met mijn opvolger heeft de Raad van Toezicht een fantastische nieuwe collega erbij. Ik ken hem goed en ik wens hen veel succes samen de komende jaren.”
Vooruitkijken naar nieuwe uitdagingen
Als Joos zijn taken eind 2024 overdraagt aan een nieuwe toezichthouder, kijkt hij met vertrouwen vooruit. “Ik fade langzaam uit, en mijn opvolger fade in. Dat gaat prima.” Zelf blijft hij betrokken in de zorgsector. “Ik ben bestuurder bij Moveoo, een organisatie die werkt voor mensen die dak- of thuisloos zijn. We hebben maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen, ambulante begeleiding, dagbesteding en activering, crisis- en gezinsopvang en forensische zorg.
We begeleiden bijvoorbeeld mensen in de forensische zorg waarbij we ze helpen een nieuw perspectief te vinden. En daarbij moeten we hard knokken om de binnen de vele financiële en kwaliteitskaders rond te komen en de zorg te organiseren. En zo zijn er nog tig onderwerpen waar ik met de organisatie aan wil sleutelen, genoeg te doen hier!”
Ook blijft Joos actief in het toezicht. “Ik ben sinds kort de voorzitter van de Raad van Toezicht van VitaValley. Dat is een kleine netwerkorganisatie met vergelijkbare doelstellingen als Raedelijn: om zorginstellingen helpen om naar een nieuwe manier van samenwerken te gaan. De organisatie werkt nu bijvoorbeeld aan het programma 2DiaBeat, van waaruit ze in 130 wijken in Nederland allemaal wijknetwerken hebben opgezet om bezig te zijn met onder andere bewegen om diabetes type 2 te bestrijden. Vanuit dat programma organiseren ze learning communities en communities of practice om vandaaruit te blijven leren. En dat is een vak en daar doen ze prachtig werk in. Ik kan mijn energie op gebied van toezicht houden daar de komende jaren nog volop in kwijt.”
(foto: Joos Vaessens)