Interview Karin Groeneveld - nieuw lid RvT Raedelijn
Raedelijn verwelkomt een nieuw lid in de raad van Toezicht: Karin Groeneveld. Nu de twee termijnen van huisarts Elseline Verheul erop zitten, volgt Karin haar op. Karin is huisarts in Friesland en ze is in meerdere bestuursfuncties actief. Ook zet ze zich graag in voor toegankelijke zorg en Positieve Gezondheid. Wat drijft haar in haar werk en wat wil ze bij Raedelijn bereiken? Ze vertelt het je in dit artikel.
- Naam
- Karin Groeneveld
- Functie
- Lid Raad van Toezicht Raedelijn
Karin Groeneveld heeft samen met haar man een huisartsenpraktijk in Lemmer. Hun gezamenlijke liefde voor zeilen zorgde ervoor dat zij na hun opleiding van Rotterdam naar Friensland verhuisden. Zeilen doen ze nog steeds veel, afgelopen zomervakantie bevoeren ze drie weken lang de Noordzeekust en Zeeland. Maar haar ultieme vakantie is toch wel met een boot eilandhoppen in Griekenland.
Anderen omschrijven Karin vaak als rustig, gedreven en enthousiast. Woorden waarin ze zichzelf ook herkent. Karin is naast huisarts ook voorzitter van de LHV Huisartsenkring Friesland en voorzitter van de huisartsencoöperatie Tjongerscoop in de regio Heerenveen.
Als je Karin aan het begin van haar studie geneeskunde had verteld dat ze huisarts zou worden, had ze je niet geloofd. Maar tijdens haar coschappen viel toch het kwartje. “Ik kwam erachter dat ik alles leuk vind, maar werken in een ziekenhuis niet zo. Het voelde voor mij wat onpersoonlijk. Wat ik juist ontzettend mooi vind aan het huisartsen-vak is dat je letterlijk een stukje meeloopt met mensen. Hoe langer je dit vak uitoefent, hoe leuker het wordt eigenlijk. Je krijgt gewoon veel meer een band met mensen.” Van haar beslissing om huisarts te worden heeft Karin dan ook geen seconde spijt.
Meer tijd voor patiënten en Positieve Gezondheid
Maar hoe gelukkig ze ook wordt van haar werk, Karin ziet ook met eigen ogen dat de zorg onder druk staat. “De tijdsdruk is er continu. Als je je agenda bomvol hebt staan, dan heb je bijna geen uitwijkmogelijkheden. Heb je dan een consult waarbij je merkt: hier zit van alles achter of onder, dan heb je aan tien minuten niet genoeg.”
Samen met haar man besloot Karin jaren terug al om in hun praktijk de tien minuten al los te laten en afspraken van een kwartier te plannen. Dat geeft al veel lucht, maar lost het probleem nog niet op. “Je merkt dat als het heel druk is, je de dingen ook kort gaat afhandelen. Dan is het sneller om een verwijsbriefje of een laboratoriumbriefje te schrijven dan om echt met de patiënt in gesprek te gaan. Als je onder tijdsdruk staat word je, om het heel oneerbiedig te zeggen, gedwongen om productie te draaien. Dat is in mijn ogen geen goede huisartsenzorg.”
Om juist wel die goede huisartsenzorg te leveren, neemt Karin niet alleen meer tijd voor patiënten. Ze werkt ook al een aantal jaar via de principes van Positieve Gezondheid. Hierbij staat de mens zelf meer centraal, in plaats van de klacht of aandoening. “Wij zien dat dit fantastische dingen teweegbrengt. Als je op die manier met je patiënten spreekt, zie je letterlijk kwartjes vallen bij mensen. Dat is prachtig.” Een belangrijk aspect uit Positieve Gezondheid voor Karin is het demedicaliseren. “Maar één van de zes pijlers van Positieve Gezondheid gaat over lichamelijke gezondheid. Dat betekent dat er nog vijf domeinen zijn bij de patiënt waar je tegenover zit die ook bepalend zijn. En misschien wel heel erg bepalend.”
Zorg onder druk
“Ik heb ook in het buitenland gewerkt en dan besef je dat het in Nederland eigenlijk ontzettend goed geregeld is. Of misschien moet ik bijna zeggen ‘was’.” Het is voor Karin dan ook de grootste drijfveer om naast huisarts ook bestuurder te zijn. Vooral het laagdrempelige en toegankelijke van de Nederlandse zorg noemt Karin als sterkste punten. “En dat staat enorm onder druk. Daarom wil ik er alles aan doen om de zorg toegankelijk te houden voor de meest kwetsbaren van mijn praktijk en van de samenleving. Dan moet je aan alle touwtjes die je ter beschikking hebt proberen te trekken.”
Dat klinkt misschien makkelijk, maar blijkt toch een lastige opgave te zijn. “Iemand zei eens dat je de transitie in de zorg moet zien als een mammoettanker die je 90 graden wilt laten draaien. Dat gaat niet snel, dat duurt even.” En dat was ook zeker even wennen. “Als huisarts leer je om in tien minuten een probleem helder te hebben, een richting te bepalen. Dus je bent heel erg afgericht op korte acties en snelheid. Dan kom je in het bestuurlijk apparaat en denk je: jeetje, schiet eens op!”
Inmiddels weet Karin daar goed mee om te gaan en zou ze de combinatie van huisarts en bestuurder niet meer op willen geven. “Soms is het een heftige combinatie, het kan heel druk zijn. Maar zolang het kan wil ik die combinatie blijven volhouden. Want elke dienst is voor mij weer een bron van inspiratie voor wat er anders kan en moet. Dus daar haal ik ook weer ideeën uit die ik bestuurlijk op kan pakken.”
Aan de slag als toezichthouder
Voor Karin was Raedelijn geen onbekend begrip. Hoewel ze in een andere regio werkt, was ze Raedelijn al tegengekomen bij een aantal projecten, zoals GezondVeluwe. Toen de vacature voor toezichthouder voorbij kwam, was Karin dan ook direct geïnteresseerd. “Ik heb inmiddels ruim 10 jaar bestuurlijke ervaring, maar heb nog nooit in een Raad van Toezicht gezeten. Het lijkt me leuk om ook eens op die manier mijn ervaring in te zetten.”
“Ik zie Raedelijn wel als één van de landelijke koplopers,” gaat Karin verder. Ze ziet voor Raedelijn ook een duidelijke opdracht liggen. “Ik denk dat een partij als Raedelijn enorm belangrijk is om juist die multidisciplinaire samenwerkingen een zetje te geven. Als je met meerdere mensen een bouwproject aangaat, want dat is wat de transitie is, dan heb je een hele goede onafhankelijke bouwopzichter nodig. Dan heb je een partij nodig die geen eigen belangen heeft en een beetje kan duwen en trekken. Ik denk dat voor de komende jaren daar een belangrijke rol en positie voor partijen als Raedelijn ligt.”
Karin draagt daar ook zelf graag een steentje aan bij de komende jaren als toezichthouder van Raedelijn. “Ik ben bang dat het over acht jaar nog niet klaar is, maar ik hoop dat we in ieder geval kunnen zeggen: weet je nog, acht jaar terug? Toen stonden we helemaal aan het begin. Moet je zien hoe ver we nu al zijn.”
Benieuwd naar de andere leden van de Raad van Toezicht? En naar de Toezichtsvisie van de raad? Op www.raedelijn.nl/over-raedelijn leest u er alles over.