Samen werken aan de gezondste regio van Nederland. Hoe Raedelijn dat aanpakt in 2020? Dat laten we hieronder zien met een beknopte selectie van onze projecten. Per regio geven we aan wat er speelt, wat onze rol is en wat de inwoner daarvan merkt.
Zorggroep GHO-GO heeft Raedelijn gevraagd persoonsgerichte zorg te helpen realiseren. Dat doen wij binnen een partnership, waarbij we in 2020 een constructieve bijdrage leveren in het proces om te komen tot persoonsgericht werken binnen GHO-GO.
Wat levert dit op voor de inwoners?
De inwoner/patiënt ervaart dat de zorgverlener gericht is op de individuele behoeften en drijfveren en eigen regie op gezondheid. Er zijn minder verplichte consulten, meer maatwerk en gelijkwaardigheid.
Onze rol
Procesbegeleider
Adviseur
O&I regio organisatie
Wat speelt er?
In deze regio werkt zorggroep GHO-GO aan het doorontwikkelen van de zorggroep naar een regio organisatie. De ontwikkeling van de OWZ & GEZ structuren naar de nieuwe regio-organisatie gaat gepaard met een verschuiving van financiën.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Nu is dit vooral een bestuurlijk traject, de inwoner ervaart op termijn verschillen. Die verschillen gaan er vooral over dat ziekenhuiszorg sneller dan in andere regio’s thuis wordt geboden. Dit komt door de nieuwbouw van het Tergooi ziekenhuis.
Onze rol
Doel is meedenken en doen. Onder andere in het realiseren van het regiobeeld.
Regio organisaties
Wat speelt er?
Huisartsen en paramedici in Lekstroom ontwikkelen hun samenwerking. We begeleiden het proces van visie, missie en organisatie ontwikkelen, vanuit de behoeften van inwoners. Met Unicum Huisartsenzorg werken we toe naar effectieve netwerken, met “wijkmanagement” in elk van de vijf gemeenten. Doel is te komen tot multidisciplinaire samenwerking tussen eerste lijn en sociaal domein.
Wat levert dit op voor de inwoners?
In eerste instantie is dit een bestuurlijk traject waar de inwoner niet direct resultaat van zal merken. Het bestuurlijke traject leidt er, indien succesvol, vervolgens toe dat (door wijkmanagement) de inwoner één aanspreekpunt heeft voor vragen rond zorg en ondersteuning en dat dit aanspreekpunt mandaat heeft om zaken te regelen.
Onze rol
Procesbegeleider
Adviseur
Helpen ontwikkelen
Positieve gezondheid en persoonsgericht werken
Wat speelt er?
•In de regio zijn grote verschillen tussen praktijken ten aanzien van de visie op en de ervaring met een visie op positieve gezondheid. We werken eraan dit op een breder en hoger plan te brengen.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Inwoners ervaren dat meer professionals aansluiten bij wat de inwoner beweegt en zelf kan doen ten aanzien van gezondheid en welzijn.
Onze rol
Aanjager
Sparringpartner zijn
Faciliteren van nieuwe projecten
Van elkaar leren
Ouderenzorg inclusief dementiezorg
Wat speelt er?
De conclusie uit de verkenning rondom Woerden door Raedelijn, Antonius Ziekenhuis, VVT, Huisartsen en gemeenten is om focus te leggen op kwetsbare ouderen. Doel is een domeinoverstijgende samenwerking te realiseren op het gebied van zorg en welzijn inclusief wonen.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Kwetsbare ouderen merken dat vragen rondom zorg en ondersteuning sneller en makkelijker (en minder versnipperd) worden opgepakt.
Raedelijn en Unicum werken samen bij de ontwikkeling van multidisciplinaire netwerken. Doel is de voorbereiding en inrichting van multidisciplinair “wijkmanagement” in de vijf gemeenten. Raedelijn adviseert ook bij de samenwerking van paramedische beroepsgroepen (met name fysiotherapie) bij het vormgeven van hun samenwerking, zodat zij partner kunnen worden van de regio-organisatie.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Bij wijkmanagement merkt de inwoner dat problemen thuis sneller worden opgemerkt en dat hij vervolgens één aanspreekpunt kent en dat deze mandaat heeft om dingen te regelen. Dit is een aanzienlijk verschil met de eerdere situatie waarin deze inwoner vooral werd doorverwezen van de ene naar de andere instantie. De wijkmanager zorgt ervoor dat dit goed loopt.
Onze rol
Adviseur/kwartiermaker gericht op het organiseren van de samenwerking
Projectondersteuner
Netwerk Zuidoost-Utrecht
Wat speelt er?
Unicum, Diakonessenziekenhuis, VVT-instellingen en de vijf gemeenten van Zuidoost-Utrecht namen in 2018 het initiatief tot het “Netwerk Ouderen Zuidoost-Utrecht”. Raedelijn begeleidde dit proces. Doel is om meer samenhang en focus aan te brengen in verschillende initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van de zorg en ondersteuning voor ouderen met als focus de twee thema’s ‘spoedzorg’ en ‘ouderen langer thuis’. In 2020 geven we verder vorm aan lopende projecten (zoals een transitiemonitor, pilot domein overstijgende samenwerking) en bepalen we de ambitie voor 2020/2021.
We begeleiden het proces om met meerdere partijen een Transitiemonitor te ontwikkelen. De monitor geeft inzicht in de patiëntenpopulatie en zorgconsumptie van een regio door data van verschillende partijen uit het netwerk samen te brengen.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Het vergroten van het welbevinden van ouderen (en uiteindelijk andere groepen) doordat zij sneller en makkelijker de juiste zorg ontvangen. Dit leidt eveneens tot het preventief terugdringen van ziekenhuisopnames. Een aantal concrete resultaten zijn de mogelijkheid tot logeerzorg in de regio en spoedzorgafspraken waardoor het duidelijker is hoe de toegang is tot tijdelijk verblijf.
Onze rol
Netwerkregisseur en voorzitter van het bestuurlijk netwerk
Procesbegeleider transitiemonitor
Dementie Nijkerk
Wat speelt er?
In 2019 heeft Raedelijn advies uitgebracht over de organisatie van het lokale netwerk dementie Nijkerk. Eind 2019 is er een actieplan gelanceerd. Gericht op tijdige signalering/diagnose, dementievriendelijke samenleving, inzet casemanagement en zinvolle dagbesteding. We werken aan uitvoering van dit actieplan.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Inwoners ervaren betere informatievoorziening rondom dementie, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Er is ondersteuning voor partners en één aanspreekpunt voor patiënten/mantelzorgers (casemanagent is beter georganiseerd). De zorg en ondersteuning zijn, meer dan voorheen, gericht op kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Onze rol
Adviseur
Projectleider
GezondVeluwe
Wat speelt er?
Doelmatige inzet van middelen ten aanzien van de zorg voor kwetsbare ouderen, jeugdigen met GGZ-problematiek, mensen met EPA en mensen die revalideren na een kankerbehandeling. En een betere samenwerking tussen zorgverleners.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Inwoners ervaren goede kwaliteit van zorg en kennen een betere gezondheid.
Onze rol
Netwerkcoördinator
Informatiemanager
Projectleider
Communicatieadviseur
Regio organisatie Medicamus
Wat speelt er?
Herijking opdracht tweede helft van 2019 over de invulling van wijkmanagement in het kder van de O&I (Organisatie & Infrastructuur). Het doel is om wijkmanagers te faciliteren om in de wijk binnen het lokale netwerk van zorg- en welzijnspartijen op doelen/resultaten te sturen en slim te navigeren. Daaraan parallel loopt het doorontwikkelen en borgen van de wijkanalyse op maat per Hagro (huisartsengroep).
Wat levert dit op voor de inwoners?
Wijkmanagers faciliteren om in de wijk binnen het lokale netwerk van zorg- en welzijnspartijen op doelen en resultaten te sturen en slim te navigeren.
Onze rol
Projectleider
Adviseur
Gezond stedelijk leven
Wat speelt er?
Utrecht is een stad met ambitie op het vlak van gezondheid. Raedelijn deelt deze ambitie en sluit daar bij aan. De nieuwe nota Volksgezondheid van de gemeente en de strategische agenda van Raedelijn laten zien dat de ambities en speerpunten en achterliggende argumenten (bijvoorbeeld positieve gezondheid), op een groot aantal punten congruent zijn. We werken samen met de gemeente om, vanuit ieders eigen rol, expertise en verantwoordelijkheid een gezonde stad te realiseren én haken waar relevant de GGD regio Utrecht aan. Thema’s die spelen zijn: ouderen, eerste 1000 dagen, psychische gezondheid, jeugdzorg, gegevensuitwisseling/ digitalisering.
Wat levert dit op voor de inwoners?
Het streven is gelijke gezondheidskansen los van de wijk waar je bent geboren. We gaan werken aan concrete projecten, die we samen met de gemeente gaan identificeren en die in 2020 leiden tot een merkbaar verschil voor de inwoner.
Onze rol
Agenderen
Kwartiermaker
Procesbegeleider
O & I
Wat speelt er?
In de stad Utrecht werken partijen aan het oprichten van de regio-organisatie. De overgang van de GEZ-structuur naar een regio-organisatie gaat gepaard met een verschuiving van de financiën. In combinatie met het ontwikkelen van een nieuwe governance, is dit een complex proces. Daarnaast begeleiden we fysiotherapeuten bij het vormgeven van hun samenwerking, zodat zij partner kunnen worden van de regio-organisatie. De stemming binnen de stad is, ondanks de complexiteit, positief en wij verwachten dat de organisatie in 2020 concreet wordt.
Wat levert dit op voor de inwoners?
De vorming van de regio-organisatie is een (noodzakelijk) bestuurlijk traject waar de inwoner niet direct iets van merkt. Op termijn moet de nieuwe organisatie meer ruimte bieden voor vernieuwingen in de zorg (bijvoorbeeld persoonsgerichte zorg).
Onze rol
Adviseur in het transitieteam dat deze nieuwe organisatie gaat realiseren.
Samen werken aan de gezondste regio van Nederland
Dat is waar wij voor gaan. Ons doel: optimale zorg en gezondheid voor de inwoners. Gezondheid gaat voor ons over vitale inwoners, die betekenisvol in het leven staan en meedoen in de maatschappij.
Wij zijn ervan overtuigd dat dit het beste kan door goede samenwerking in en om de eerste lijn. Want samen werken en leren, is de sleutel tot persoonsgerichte en passende zorg.
Een gezondere wijk, gemeente en regio realiseren door middel van effectieve samenwerkingsverbanden tussen organisaties, professionals en inwoners. Daar gaan wij voor!
Samen met partners ontwikkelen wij vernieuwende werkwijzen en realiseren we een concrete aanpak. Interventies onderbouwen we met data over zorg en gezondheid van nu én in de toekomst. We adviseren, agenderen, begeleiden en doen mee.
In dit jaarplan geven we een doorkijk naar wat we in 2020 gaan doen. We zijn alert op ontwikkelingen en deze waar mogelijk toepassen. Dit overzicht is niet uitputtend. Er zullen immers nieuwe vraagstukken bij komen en ontwikkelingen kunnen anders lopen dan verwacht. Raedelijn is wendbaar en kan hierop inspringen.