De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor een kansrijke start. Tijdens de coronaperiode heeft Kinderfysiotherapie De Bilt daarom een beweegkalender (scheurkalender) voor de allerkleinsten ontwikkeld. Toen Kinderfysiotherapie De Bilt de website zag van Kansrijke Start in de Regio Utrecht, kwam daarop de vraag naar boven: “Zouden wij, betekenisvol kunnen participeren in dit mooie project, zowel op gebied van preventie als interventie in de gemeente De Bilt?” Vanuit verschillende gesprekken die daarop volgden is het wijknetwerk 1e 1000 dagen ontstaan, onder begeleiding van Raedelijn.
Welk doel heeft het netwerk?
Het netwerk binnen gemeente De Bilt wil kinderen een kansrijke start bieden. Het doel is om professionals uit het medische domein, sociale domein en de lokale samenleving te verbinden. Door de samenwerking zijn de lijntjes korter en zijn de werkwijzen van de professionals op elkaar afgestemd. Zodat (aanstaande) ouders sneller de juiste ondersteuning, zorg- en hulpverlening ontvangen.
Wie zijn onderdeel van het netwerk?
De lokale coalitie is ontstaan door sociaal maatschappelijk betrokken kinderfysiotherapeuten. De andere deelnemers in het netwerk zijn: verloskundigen, huisartsen, JGZ en CJG. De verschillende disciplines komen regelmatig samen voor een multidisciplinair overleg (MDO).
Hoe komt het netwerk samen?
Het netwerk heeft elkaar in het afgelopen jaar vier keer ontmoet. Tijdens deze fysieke netwerkbijeenkomsten hebben de verschillende partners elkaar beter leren kennen en hebben ze ervaringen met elkaar gedeeld uit de dagelijkse praktijk, aan de hand van casuistiek.
Bij elke sessie stelt het netwerk een aantal vragen centraal: werkt de netwerkzorg in de huidige vorm in de dagelijkse praktijk, weten de collega’s uit medisch en sociaal domein, 0e, 1e en 2e lijn elkaar weten te vinden en gaat men in de praktijk ook daadwerkelijk met elkaar om tafel waar dit noodzakelijk is bij complexere problematiek?
Welk effect heeft het netwerk tot nu toe gehad?
De netwerkbijeenkomsten hebben ervoor gezorgd dat de professionals inzichten hebben gekregen in elkaars werkwijze en is er meer expertise ontstaan door middel van casuïstiekbespreking. De professionals weten elkaar nu ook beter te vinden nu zij verbonden zijn in het netwerk.
Wat zijn de next steps voor het netwerk?
De vervolgstap is om op basis van de casuïstiekbesprekingen steeds meer zicht te krijgen op waar we met elkaar in onze wijken en gemeente aandacht voor nodig hebben. Daarnaast willen we het netwerk verder uitbreiden.