Netwerkorganisatie GezondVeluwe heeft IZA-transformatiemiddelen aangevraagd voor het ontwikkelen van het ecosysteem mentale gezondheid (GEM). De komende vijf jaar wordt in alle gemeenten in de regio dit ecosysteem ontwikkeld. Raedelijn-adviseur Marian Kesler is als projectleider betrokken bij GEM.
Op de ‘snelle toets’ van het IZA kreeg het plan in het voorjaar al een positieve beoordeling. Het transformatieplan is in de zomer ingediend en nu wordt gewerkt aan de aanvullende vragen van de beoordelaars.
Wat is GEM?
GEM is een populatiegerichte benadering die de inwoner centraal stelt en handelt vanuit de behoefte van die inwoner in zijn of haar herstelproces. Sinds vorig jaar werkt Noord-Veluwe vanuit dit gedachtegoed aan de maatschappelijke opgave mentale gezondheid. Het ziektegericht denken wordt verlaten en er wordt vanuit een mensgerichte benadering gewerkt naar een betekenisvol leven.
Hoe gebeurt dat? Een belangrijk onderdeel van GEM is het verkennende gesprek, ook wel bekend als herstelondersteunende intake (HOI), herstelondersteunende gesprek (HOG), of herstelondersteuning (HONG): samen met de inwoner wordt gekeken wat de volgende stap zou kunnen zijn in het proces van herstel.
Het ecosysteem mentale gezondheid biedt voor die volgende stap activiteiten die dicht bij de leefwereld van de inwoner staan. Zoals een herstelacademie, herstelgerichte groepen en een e-community. Maar ook een modulaire SGGZ en sociale experimenten.
Meer informatie vind je in dit blog van Marian over GEM als transformatie naar een GGZ van de toekomst.