Het Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht Stad en Zuidoost Utrecht had onvoldoende zicht op wat zich op gebied van transmurale samenwerking afspeelt. Daarom heeft Raedelijn hier namens hen onderzoek naar gedaan. Zo hebben we inzichtelijk gemaakt wat er al gebeurt op het gebied van transmurale samenwerking, welke afspraken en activiteiten er zijn, welke wensen er leven en hoe groot de bereidheid is om daarin te investeren.
Als iemand ongeneeslijk ziek is, heeft diegene vaak te maken met veel verschillende zorgverleners. Het is dan extra belangrijk dat zij goed met elkaar samenwerken. De resultaten van dit onderzoek zijn het vertrekpunt om die transmurale samenwerking in de netwerken in de regio te verbeteren.
Vier thema's
Adviseur Madieke Michels heeft met de reacties uit interviews en vragenlijsten een beeld geschetst van de huidige transmurale samenwerking in de regio. Hierbij heeft zij de wensen en behoeften gebundeld in vier thema’s: deskundigheid, elkaar en elkaars wereld kennen en vertrouwen, de patiënt in al zijn dimensies zien en de juiste zorg op de juiste plek.
Deze resultaten heeft zij tijdens een werkconferentie in juni gepresenteerd, waarbij zo’n 50 zorgverleners, managers van zorginstellingen, patiënten en naasten aanwezig waren. Samen hebben ze gewerkt aan voorstellen voor verbetering van de transmurale samenwerking in de palliatieve zorg. En hebben zij twee verbeterpunten als meest urgent naar voren geschoven:
- ‘lijnloze zorg’, waarbij de patiënt het middelpunt is in een netwerk van zorgverleners uit verschillende organisaties, die doen wat nodig is
- coördinatie van zorg plus een wegwijzer voor patiënten en naasten in zorgland
Het netwerk gaat hier verder mee aan de slag en werkt de komende maanden aan een plan om de samenwerking te verbeteren.
Meer informatie?
Ben je benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek of heb je vragen? Neem dan contact op met Madieke Michels.