27-01-2025 | Nieuws

Merkbare impact in netwerksamenwerking. Hoe organiseer je dat?

De landelijke akkoorden (IZA, WOZO, GALA etc) hebben een boost gegeven aan het creëren van regionale samenwerking en netwerken. In Midden Nederland zijn meerdere nieuwe regionale netwerken ontstaan om de opgaven vanuit het regioplan IZA samen aan te pakken. Belangrijk is dat het werk wat gedaan wordt, werkt en impact heeft. Ergens toe bijdraagt. We moeten de impact dus monitoren. Hoe doe je dat dan? Hoe kom je tot merkbare impact in een netwerk ?

In dit artikel geven wij, met onze ervaring uit het Netwerk GezondVeluwe, ons perspectief op hoe je merkbare impact door middel van netwerksamenwerkingen kan maken. 

 

Datagestuurd organiseren integraal onderdeel van netwerksamenwerking 

In onze visie is datagestuurd organiseren te allen tijde een integraal onderdeel van netwerksamenwerkingen op alle niveaus (buurt, wijk, regio). Het creëren van een cyclus van reflecteren, waarnemen en leren, waarin betrokken partijen voortdurend inzichten opdoen en processen verbeteren, staat centraal. Op deze manier worden partners gedeeld eigenaar van de maatschappelijke opgaven/bedoelingen en worden resultaten gedeeld. 

Visual datagestuurd organiseren

In bovenstaande visual maken wij het datagestuurd organiseren visueel. Je ziet een  overzicht van de elementen die zorgen voor merkbare impact in netwerksamenwerking met behulp van datagestuurd organiseren. Ook maken we inzichtelijk hoe de elementen van datagestuurd organiseren met elkaar samenhangen. Monitoring van de voortgang en de resultaten is in onze visie dus niet sec een instrumenteel onderdeel van de netwerksamenwerkingen.

 

Achtereenvolgens beschrijven wij de drie niveaus van impact, gaan wij in op de doelen, samenhang en succesfactoren. Wij gaan hierna dieper in op de samenhang (3) en de succesfactoren (4) van datagestuurd organiseren.

 

Samenhang: piramide van datagestuurd organiseren

De piramide van datagestuurd organiseren biedt een gestructureerde weergave van hoe data gebruikt wordt om maatschappelijke impact te realiseren. Aan de top van de piramide staan de inwoners, zij vormen het uiteindelijke doel van de inspanningen: het verbeteren van hun gezondheid en welzijn. Een laag daaronder bevindt zich de subpopulatie, zoals ouderen, jongeren of andere doelgroepen, waarop de doelstellingen en verbeteringen zijn gericht. Hier wordt de impact gemeten aan de hand van de Quadruple Aim-doelstellingen: verbeteren van de gezondheid, verbeteren kwaliteit van zorg en ondersteuning, verbeteren werkplezier en doelmatiger zorggebruik. De basis van de piramide wordt gevormd door initiatieven, projecten en trajecten die de uitvoering en praktische invulling van deze doelen mogelijk maken.

 

Tijdsverdeling van datagestuurd werken

De cirkeldiagram die de tijdsverdeling van datagestuurd organiseren visualiseert, laat zien dat slechts 20% van de inspanning wordt besteed aan dataverwerking, zoals het inrichten van dashboards, monitoren en analyseren van data. 

De overige 80% draait om samenwerking en veranderkunde. Dit omvat het organiseren van processen, het enthousiasmeren en meenemen van partners, het opbouwen van vertrouwen en het balanceren van verschillende belangen. 

Deze verhouding benadrukt dat datagestuurd organiseren niet alleen draait om technische vaardigheden, maar vooral om het menselijke en organisatorische aspect: het creëren van een gedeelde visie, samenwerken aan gedragen opgave, het versterken van relaties en het realiseren van duurzame verandering in samenwerking.

 

Succesfactoren 

We identificeren verschillende succesfactoren die allemaal relevant zijn. Wij zouden het mooi vinden als de netwerken in hun visie meenemen dat datagestuurd organiseren en impact geen doel op zich is maar hulpmiddel om beweging binnen hun netwerk te volgen. Laat je dus niet verleiden tot detail sturing, houd het grotere plaatje in zicht en geef steeds als motto mee bij het verzamelen van cijfers, indicatoren, verhalen van professionals of burgers, “minder is meer”!

Je kunt de hele visual op A3 downloaden.


Wil je meer weten over het meten van impact? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.