Het bespreekbaar maken van geldstress door de eerstelijns professional draagt bij aan gezondheid. Chronische stress heeft via de hormoonhuishouding invloed op hart- en vaatziekten, diabetes, cognitieve achteruitgang, mentale gezondheid en het afweersysteem. Een inwoner die financieel moeilijk kan rondkomen loopt hierdoor meer gezondheidsrisico’s. In de eerste lijn komt er steeds meer aandacht voor de relatie van geldstress en gezondheidsproblemen.
In de spreekkamer zien we de relatie tussen bestaanszekerheid en gezondheid. De KNMG stelt ‘Veel artsen hebben nu het gevoel dat ze vooral aan symptoombestrijding doen. Ze schrijven slaappillen voor aan mensen die wakker liggen omdat hun baan op de tocht staat.’ En een ervaringsdeskundige zegt: ‘de basis moet op orde zijn, vraag naar de basisbehoeften. Anders heeft het gewoon geen zin.’
Hoe kunnen eerstelijnsprofessionals geldstress bespreekbaar maken? Een inwoners zegt: “Het is zo belangrijk dat professionals écht naar je luisteren, je begrijpen en met je meedenken. Niet oordelen, maar begrip en empathie tonen. Een helpende hand uitsteken.” Vervolgens is de vraag: als de eerstelijnsprofessional weet wat er speelt, hoe kun je dan snel en het liefst geruisloos de juiste hulp vinden?
Raedelijn werkt samen met de Gemeente Utrecht, de eerstelijn en buurtteams aan het project Geldstress in de eerstelijn. Doormiddel van webinars, trainingen en pilots in huisartsenpraktijken brengen we dit onderwerp onder de aandacht. Verschillende ervaringsdeskundigen zijn al aan het woord geweest tijdens de webinars en trainingen. Zo vertellen zij over de enorme stress en wat dat doet met je vermogen om goede keuzes te maken.
In verschillende gezondheidscentra wordt nu gewerkt aan verbetering van de samenwerking tussen het medische domein en het sociaal domein rond geldstress. Dit vergt een nauwkeurige afstemming. Want juist in de samenwerking van medisch en sociaal domein kan de juiste vraag op de juiste plek terechtkomen. Een gezamenlijke visie op positieve gezondheid en modellen als het 4D model en Welzijn op Recept helpen hierbij.
Samen met het Fonds Achterstandswijken Midden Nederland, kan Raedelijn (in het gehele werkgebied) ondersteunen in praktijken en wijken om deze samenwerking te versterken. Er zijn daarvoor goede voorbeelden, trainingen e-learnings en materialen beschikbaar.