Raedelijn-adviseur Sophie Schmitz heeft een sabbatical van drie maanden en maakt een rondreis door Centraal Amerika. Op dit moment is zij in Nicoya, een schiereiland van Costa Rica en één van de vijf zogenoemde Blue Zone’s van de wereld. Wat maakt een Blue Zone een Blue Zone, hoe vertaalt dat zich in Nicoya? En wat kunnen wij daar van leren? Sophie schreef hier vanuit het prachtige Nicoya een blog over.
Wat is een Blue Zone?
Om te beginnen, wat is een Blue Zone? Een Blue Zone is een geografisch gebied met een hoge(re) concentratie oudere mensen, die vaak een leeftijd van 90 of 100 jaar kunnen bereiken. Deze oudere leeftijd gaat gepaard met een hoge kwaliteit van leven. Nicoya is zo'n Blue Zone. Daarnaast zijn er nog een aantal andere gebieden in de wereld die deze naam dragen. Dit zijn: Icaria (Griekenland), Ogliastria (Italië), Okinawa (Japan) en Loma Linda (Californië).
Deze gebieden zijn geografisch erg verschillend van elkaar, maar delen een aantal kenmerken in onder meer leefstijl. De exacte uitwerking van deze kenmerken verschilt per gebied.
- Men eet 95% plant-based. Dat wil zeggen groenten, peulvruchten, volkoren granen en noten
- Men volgt de 80% regel. Waarbij je 80% eet in plaats van 100%
- Men matigt met alcohol
- Beweging is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven
- Men slaapt voldoende in de nacht en soms neemt men een (power) nap
- Er is aandacht voor religie en spiritualiteit
- Men heeft een levensdoel
- Jong en oud leven samen
- Er is sprake van een gezond sociaal netwerk
