Hoe werken we in de regio Utrecht beter samen zodat we een duurzaam verschil kunnen maken voor (ongeboren) kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie? Zodat alle kinderen in de regio Utrecht een kansrijke start hebben. Dat dit vraagstuk leeft in de regio en partijen er mee aan de slag zijn en willen, bleek wel uit de grote opkomst bij de regionale conferentie ‘Kansrijke Start’ begin november. Ruim 130 professionals die werkzaam zijn rondom zwangerschap, geboorte en de periode hierna gingen tijdens verschillende themasessies met het vraagstuk aan de slag. Belangrijkste conclusie van de conferentie: het helpt om elkaar te zien en te spreken en er is een grote bereidheid om met elkaar echt het verschil te maken.
Gemeente Utrecht, de GGD regio Utrecht en Raedelijn hebben de handen ineen geslagen om de komende twee jaar een extra impuls te geven aan Kansrijke Start. Arjan Biemans, adviseur bij Raedelijn legt uit waarom dit zo belangrijk is: “De eerste 1000 dagen, van conceptie tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor een goede start in een nieuw leven. Niet alleen gedurende die eerste 1000 dagen, maar ook in het verdere leven. Het welzijn en de gezondheid van moeder en kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – juist ook op latere leeftijd.”
Betere samenwerking
Samen met relevante organisaties, gemeenten, professionals en ervaringsdeskundigen uit de regio Utrecht willen de partijen een duurzaam verschil maken voor (ongeboren) kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie. “Elke kleine en grote stap helpt. Deze conferentie inspireert en helpt ons verder op weg naar betere samenwerking in de eerste 1000 dagen. Het is mooi om te merken dat steeds meer mensen en partijen zich bij ons melden voor het zetten van concrete vervolgstappen”, aldus Arjan Biemans.
Meer weten?
Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder het digitale verslag van de bijeenkomst