Wachtlijsten voor de GGZ, financiële tekorten bij de gemeente: ook in de jeugdzorg loopt niet alles op rolletjes. Voor het netwerk GezondVeluwe is dat aanleiding geweest om tien pilots te starten met het concept van een POH-jeugd: een professional à la de POH-GGZ die in de huisartsenpraktijk laagdrempelige hulp kan bieden aan kinderen tot 18 jaar.
Waar Raedelijn ook projecten doet die eerder verkennend of randvoorwaardelijk te noemen zijn, heeft dit project direct impact op de inwoners gehad: 575 kinderen (en hun ouders) hebben in twee jaar tijd 1.619 gesprekken met deze POH’s-jeugd gevoerd en daarmee deze zorg meteen aan den lijve ervaren. Als Raedelijn hebben we daarbij uiteraard gekeken wat voor resultaten dat heeft opgeleverd.
Dat hebben we gedaan door a) naar de ervaringen van kinderen en hun ouders te vragen in enquêtes en interviews, b) registratiecijfers van de POH’s-jeugd zelf over interventies en doorverwijzingen en dergelijke, c) een enquête onder 45 professionals en d) groepsinterviews met de POH’s-jeugd en de betrokken huisarts(en) en gemeente-ambtenaren.
In een infographic hebben we de belangrijkste bevindingen op een rij gezet, maar de korte samenvatting is dat de pilots succesvol zijn geweest. Kinderen en hun ouders geven de zorg een 7,5 en zijn in de interviews lovend over de laagdrempeligheid, de tijd en aandacht van de POH-jeugd en diens expertise. Ook niet onbelangrijk is dat bijna de helft van de kinderen geen doorverwijzing naar vervolgzorg meer nodig had. Mooie resultaten!