21-10-2024 |

Goed nieuws vanaf de Veluwe: onze netwerksamenwerking voor integrale ouderenzorg blijft lonen

De zorgkosten per 75-plusser dalen binnen GezondVeluwe sterker dan in andere vergelijkbare gemeenten. Net als in voorgaande jaren blijkt dat ook in 2022 de netwerksamenwerking GezondVeluwe zijn vruchten heeft afgeworpen.

 

Zorgkostenontwikkeling op de Veluwe blijft gunstiger

Sinds 2016 werkt het netwerk GezondVeluwe samen met betrokken partijen aan verbetering van de integrale ouderenzorg. Regelmatig geven wij hier een update van. Begin van het jaar is de visual gepresenteerd met de merkbare impact van 8 jaar GezondVeluwe.

 

GezondVeluwe heeft het onderdeel ‘doelmatigheid’ binnen de integrale ouderenzorg onlangs opnieuw onderzocht. Hierin zijn de zorgkosten van de zorgverzekeringswet over 2022 van de Veluwse gemeenten wederom vergeleken met andere gemeenten in Nederland die lijken op de Veluwse gemeenten (qua leeftijdsopbouw, bevolkingsdichtheid, kosten bij aanvang peiljaar, en andere kenmerken).

 

Uit deze vergelijking komt naar voren dat ook in 2022 de totale zorgkosten in de wijkverpleging, huisartsenzorg en medisch specialistische zorg per 75-plusser lager zijn in de Veluwse gemeenten. Ten opzichte van 2015 zijn de kosten zelfs met 17 procent gedaald, terwijl er in vergelijkbare gemeenten sprake was van een daling van 10 procent (landelijk was de daling 9 procent).

Wanneer wij dit vertalen naar ontwikkeling van de zorgkosten dan doet GezondVeluwe het in de periode 2015 tot en met 2022 circa € 6 miljoen beter dan vergelijkbare gemeenten. 

 

Data gestuurd werken op basis van Quadruple Aim

Mark Callaars, adviseur bij Raedelijn en adviseur datagestuurd organiseren voor GezondVeluwe: ‘We monitoren al vanaf 2016 per coalitie de projectvoortgang en de resultaten die dat op populatieniveau opleveren. We meten de impact af aan de hand van de principes van ‘Quadruple Aim’. Dit wil zeggen: zien we effect op (ervaren) gezondheid, ervaren kwaliteit van zorg, doelmatigheid en werkplezier professionals?  Hiervoor hebben we een online dashboard ingericht met zowel kwantitatieve cijfers als kwalitatieve informatie. Wij gebruiken hiervoor zowel openbare databronnen als managementinformatie van de partners zelf. De inzichten gebruiken wij in de diverse gremia om te duiden en van te leren.’  

 

‘Datagestuurd werken zoals hierboven beschreven is geen doel op zich maar dient ter inspiratie en verantwoording. Onze ervaring is dat het juist bestuurders en professionals verbindt en eigenaar maakt en dit niet los gezien kan worden van de  lerende ‘beweging’ in de regio.’

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs.