Stel, je werkt al een tijdje in een netwerksamenwerking waarin alles goed lijkt te gaan. Er is fijne energie en er worden mooie resultaten gehaald die toe te schrijven zijn aan de samenwerking. Is er dan wel een reden om zo’n netwerk te evalueren? Wij denken van wel. Waarom? We leggen het uit met een voorbeeld: GezondVeluwe.
Netwerksamenwerking GezondVeluwe
GezondVeluwe is een ervaren regionaal netwerk. De netwerksamenwerking in de regio Noordwest-Veluwe bestaat al vijf jaar. En met zichtbare resultaten op thema’s als ouderenzorg, ernstig psychische aandoeningen, jeugd GGZ en oncologie is het netwerk zeker effectief te noemen. Dus met de gezondheidsuitkomsten zit het wel goed.
De netwerkstructuur van GezondVeluwe is duidelijk, de organisatie is ondergebracht in een netwerkbureau (Raedelijn). Er is een gedeelde ambitie en de onderlinge verhoudingen zijn goed. Partijen ervaren korte lijnen met elkaar en kunnen snel schakelen. Met de opvang van de Covid-19 heeft het netwerk haar waarde opnieuw bewezen.
Je zou kunnen zeggen dat aan de voorwaarden voor effectieve samenwerking ruimschoots wordt voldaan. Niets meer aan doen dus.
Evalueren om doorgroei mogelijk te maken
Toch was er behoefte om de netwerksamenwerking GezondVeluwe te evalueren. Vanuit onze expertise op het gebied van betekenisvolle netwerken kijken we steeds meer naar netwerken als levend organisme. Met een start, een groei, een dip en vandaaruit een doorgroei of een einde. En wanneer een netwerk vijf jaar bestaat, is er vaak een wisseling van bestuurders geweest. De boegbeelden van het eerste uur zijn vertrokken, waarmee de ‘way of working’ niet meer vanzelfsprekend is.
Om ervoor te zorgen dat een netwerk kan doorgroeien, is het dan belangrijk dat je kijkt naar hernieuwd eigenaarschap op gestelde doelen en ambitie. Dat je samen de aard van de samenwerking herbevestigt en bepaalt of je bijvoorbeeld een strak ingeregelde programmastructuur wil of een netwerkorganisatie met coalities. Ook is het verstandig om opnieuw afspraken te maken over de rol van het netwerk. Is het sturend of meer faciliterend, hoe zit het met de slagkracht? En welke ondersteuning vraagt dit. Op deze manier wordt het mogelijk voor nieuwe bestuurders om zich volledig eigenaar te voelen van de netwerksamenwerking.
Goede resultaten evaluatie GezondVeluwe
Eind 2021 hebben we de netwerksamenwerking van GezondVeluwe geëvalueerd. Onder andere door interviews en het gebruik van onze Netwerkthermometer. Een online tool waarmee je in korte tijd een globale analyse van het netwerk krijgt. Met de resultaten uit de evaluatie begeleiden wij GezondVeluwe de komende jaren naar een next level.
Meer weten over betekenisvolle netwerken? Bekijk het op onze website >>
Meer weten over de evaluatie van GezondVeluwe? Bekijk het op de website van GezondVeluwe >>