13 oktober 2022 vond de landelijke ROS medewerkersdag plaats. Deze dag stond in het teken van co-creatie. Nu is samen co-creëren natuurlijk erg leuk, maar vooral ik, als opgeleid Participatief Actieonderzoeker werd daar meteen enthousiast van. Ik werd dan ook snel gevraagd om een workshop te geven over Participatief Actieonderzoek.
Nu is een workshop geven in mijn eentje niet helemaal binnen mijn comfortzone, dus heb ik ondersteuning gevraagd van mede ROS-organisatie Lijn1 en een Actieonderzoeker vanuit SevenSenses. Als dát geen co-creëren is!
In de aanloop naar de dag hebben we met elkaar een mooi programma in elkaar gezet. Participatief Actieonderzoek is een prachtige en krachtige methode om complexe problemen in co-creatie zowel te onderzoeken als op te lossen. Op gelijkwaardige wijze worden alle perspectieven in beeld gebracht. Vanuit daar wordt er naar oplossingen gezocht. Deze methode resulteert een een gedragen actieplan waar vanuit elk perspectief draagvlak voor is.
Op de dag zelf was het aan mij de taak om het programma te openen en te begeleiden. Met inspirerende voorbeelden uit Den Haag en Veendam was het programma gevuld. Het riep natuurlijk ook diverse vragen op uit de zaal, hartstikke leuk! Bijvoorbeeld wat het verschil nu is tussen Participatief Actieonderzoek en bijvoorbeeld de Scrum methode. Absoluut een goede vraag, met een antwoord wat vooral gericht is op de gelijkwaardige deelname van alle belanghebbenden en de co-creatie daartussen.
Deze, in het begin, toch spannende dag heeft mij weer nieuwe energie en zin gegeven om in mijn werk bij Raedelijn meer met Participatief Actieonderzoek te doen. Ik sta achter de methode en gun het anderen om er ook kennis mee te maken en ervaring in op te doen! De veelzijdige methodiek is op verschillende manieren in te voegen in projecten, en zorgt wellicht weer voor een frisse blik!