Deze vraag stelden Raedelijn adviseur Marieke de Jong en adviseur volksgezondheid Iris Korvemaker aan 25 basisschoolscholieren van groep 8 van IBS Al Hambra in Utrecht. Raedelijn organiseerde in samenwerking met JINC een bliksemstage voor deze achtstegroepers. Iris Korvemaker en Marieke de Jong gaven de kinderen een inkijkje in hun werk als adviseur in de wereld van zorg en gezondheid.
Het vragenvuur
Hoe zijn Iris en Marieke hier eigenlijk gekomen? Toen zij zelf in groep 8 zaten, dachten zij in elk geval niet ‘ik ga later adviseur worden’. Marieke en Iris delen hun opleidingen en werkervaring. Het schooladvies dat je in groep 8 krijgt, is in elk geval niet bepalend voor de rest van je leven. Zo heeft Marieke eerst 10 jaar op woongroepen met jongeren gewerkt. Iris dacht altijd docent te willen worden en heeft les gegeven op het voortgezet onderwijs. Je kunt altijd weer een opleiding doen of ergens anders solliciteren. Marieke ging op haar 30e nog een nieuwe studie volgen. “Echt, op je 30e? Dat is oud!”, klinkt de reactie van de leerlingen.
Wat voor werk doen Iris en Marieke nu? Meerdere leerlingen denken het te weten: “de hele dag op kantoor zitten” en “adviezen geven aan iemand met een probleem, over hoe je iets aan moet pakken”. En wat is er leuk aan om in een kleine organisatie zoals Raedelijn te werken? En in een grote organisatie zoals de gemeente Utrecht? Ook hier hebben de leerlingen een antwoord op: “bij een kleine organisatie ken je iedereen en kun je makkelijk vragen of iemand je helpt” en “bij een grote organisatie kun je heel veel verschillende mensen ontmoeten die andere dingen doen”. Zo krijgen de leerlingen een beeld van verschillende soorten werk en organisaties.
Tijd voor actie!
En nu is het tijd voor de kinderen om zelf aan de slag te gaan als adviseur, met een echte adviesopdracht! Huisarts Sascha Kotterer heeft een filmpje gemaakt waarin ze een casus uitlegt. Ze vraagt de kinderen: wat kan ik als huisarts doen om deze mevrouw, die zorgen over geld heeft, het beste te helpen? De kinderen kijken geboeid en vragen: “Is dit echt?”. “Jazeker, Sascha is een echte huisarts, het voorbeeld van deze patiënt is echt gebeurd. We werken ook echt samen met elkaar”, reageren Iris en Marieke.
De kinderen helpen Marieke en Iris verder door hun tips, ideeën en goede vragen met hen te delen. In kleine groepjes werken ze de vraag uit met behulp van een werkblad en presenteren vervolgens hun advies aan elkaar. Heeft mevrouw hulp bij haar financiën? Zou medicatie echt helpen tegen de hoofdpijn? Helpt het om meer fysiek aan de slag te gaan, bijvoorbeeld wandelen? De kinderen hebben een eenduidig advies: geen pillen voorschrijven maar het probleem aanpakken. “Mooie en bruikbare adviezen”, geeft huisarts Sascha terug. Marieke en Iris nemen de adviezen mee in hun project. Wat een geslaagde dag was dit, voor zowel de kinderen als Marieke en Iris.
Samenwerking Raedelijn en JINC
Raedelijn is partner van JINC. Hiermee draagt Raedelijn bij aan het op weg helpen van kinderen en jongeren naar een goede start op de arbeidsmarkt. Medewerkers van Raedelijn zetten zich in voor verschillende projecten, zoals bliksemstages, carrière coaching en sollicitatietrainingen. Samen met JINC gaan we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt en waarin ieder kind kansen heeft.